Flagg - Kulladal 2-2

Lödde - Wormo 1-2

Nosaby - Österlen 0-3

Tomelilla - IFK Trelleborg 1-2

Vilken fantastisk avslutning på serien för Lommalaget Nike. Tredje (!) raka segern kom i bortamötet med Dösjöbro, som på det senaste haft stor otur med allvarliga knä- och hälseneskador. Nike tog ledningen genom Niklas Olsson efter tio minuter och även om den kvitterades redan arton minuter senare så var det Nikes eftermiddag. 2-1 i paus blev 4-1 efter full tid. Man kan inte låta bli att tänka om Nike bara kommit igång tidigare. Skeptiker hävdar säkert att man bara varit bra när andra lag inte haft nåt att spela för, men till exempel vinsten mot Flagg kom när Kirsebergarna hade kontrakt att spela för. I övrigt var det sista matchen både för Nikes tränare Jonas Wramner och Dösjöbros tränare Johan Augustsson som båda har meddelat att årets säsong blev den sista vid rodret. Nämnas bör även Dösjöbros anfallare Fredrik Lövgren som med sina 19mål (precis hälften av lagets samtliga) vann seriens skytteliga, där är för övrigt tredje raka säsongen han vinner en skytteliga då han även gjort det i femman och fyran. Imponerande minst sagt.

Bromölla sopade banan med Hanaskog i ett annat derby i avslutningen av serien. Calle Nilsson blev med sina tre mål bästa målskytt i 7-0-vinsten. Bromöllas alltid läsvärda referat efter match innehöll till och med ordet fotbollspropaganda. Hanaskogs sejour i div 3 blev tvåårig och nu får man börja om i fyran. Bromölla gick återigen igenom en säsong där man var för bra för bottenstrid men hade en alldeles för svag vår för att utmana om en topplats. 2017 gör man sin åttonde raka säsong i div 3. Bloggläsaren kanske tycker det tjatas lite väl mycket om detta faktum men när man betänker att nära hälften av lagen lämnar divisionen (antingen upp eller ner) varje säsong så är det ett intressant faktum. Segern samtidigt som Nosaby förlorade innebar också att Bromölla för första gången sedan 2006 hamnade före lokalrivalen i seriesystemet.

Wormo tog en efterlängtad seger när man på imponerande vis kämpade ner serietrean Lödde på bortaplan. Därmed satte man stopp för en tre matcher lång förlustsvit. Matchhjälte blev Ludvig Hegdal som satte 2-1 på övertid - hans första mål för säsongen! Vinsten är välkommen inför kvalet som inleds kommande helg. Som nämnt tidigare möter man Varberg i ett dubbelmöte. Vinnaren där får sedan möta tolvan i div 2 SV G - just nu Torslanda. Matchen var tränare Daniel Diethelms sista för Lödde.

I en regnpräglad tillställning lyckades det Österlen att hämta hem en 3-0-seger och förbli obesegrade serien igenom. Dessutom lyckades man hålla en ny nolla bakåt, den femtonde på tjugotvå matcher och på säsongens elva bortamatcher släppte man bara in ett enda mål (Tomelilla borta i omg 10). Till slut vann Österlen serien med tretton poäng ner till Wormo. En oerhört imponerande säsong är över och nu återstår att se om Österlen är bättre förberett för div 2 än förra gången man var uppe - då åkte man ju ur direkt. Det ska iallafall bli intressant att följa detta kompletta lagbygge i nästa säsongs div 2 S G. Nosaby avslutade inte hemmasäsongen särskilt väl (0-9 två sista matcherna) men får ladda batterierna till nästa säsong. En snabb kalkylering över vilka lag som trillar ur tvåan och kommer upp från fyran gör gällande att Kulladal inte kommer möta laget nästa säsong, se om SvFF kommer fram till samma beslut.

Flagg fick hjälp av sin gamla tränare Daniel Lindgren att klara återkvalplatsen. Hans IFK Trelleborg vann nämligen med 2-1 ute i Tomelilla och befäste därmed sin fjärdeplats. En besvikelse med tanke på utmanarpositionen man hade inför säsongen. Men det finns mycket att ta av hos "Zebrorna" och utan ett storsatsande lag (som det ser ut nu) får man nog ha favoritskapet i nästa säsongs div 3 SG. Isak Björklunds kvittering samtidigt som Kulladal hade kvitterat på Dalhem gav nog hopp på och kring idrottsplatsen men med Joan Hofvanders (tidigare Flagg!) 2-1-mål med tjugo kvar släcktes allt hopp. Tomelilla får börja om i div 4.

Av 1938 - 3 oktober 2016 12:30

Ett underhållande Malmöderby avslutade seriesäsongen 2016 och det med siffrorna 2-2. Flagg tog en tidig ledning efter att man utnyttjat Kulladalsslarv på mitten och via en djupledspassning fått fritt fram. Kulladal kvitterade dock tämligen omgående sedan Filip Gavran i knähöjd nickat in Sebastian Rasks högerhörna. Bara några minuter senare var det dags igen när Tobinho Sjöbäck skickat in en retur på anfallskollegan Rasks avslut. Uppmärksammas bör legendaren Jörgen Mellbergs strålande förarbete ute på högerkanten. 2-1 stod sig halvleken ut. I andra kvitterade Flagg på hörna efter tjugofem minuter. Med fem minuter kvar fick hemmalaget också chansen att definitivt spika en plats i kvalet till div 3 när man tilldömdes en straff. Men Calle Nelin slängde sig åt rätt håll och räddade sin tredje straff för året (inräknat försäsongsmatcherna). Som Kulladals- och framförallt tomelillaanhängare kan man vara mycket nöjt med att Kulladalarna verkligen stod upp i en för dom betydelselös match - ännu ett tecken på fin karaktär i laget. Nu räckte det inte för Tomelilla ändå men dom gavs iallafall chansen. En fullt godkänd avslutning på en stabil säsong där målsättningen om säkrat kontrakt nåddes med en omgång kvar. Årets poängkung Sebastian Rask bekräftade just det med två nya framspelningar idag - åtta mål och tio assist fär en spelare som kommer från flera års spel i div 5 är imponerande - de många gula kanske inte lika mycket. Vi kan nämna en Martin Persson som förutom en ribbträff i andra gjorde ännu en stabil match idag - hans tjugoandra av tjugotvå möjliga! Försvaret med Calle Nelin har bevisat att man håller i trean. Idag fick vi också en 16-årig debutant när Primus Swenson hoppade in i mitten på andra. I nästa veckas utnämningar och sammanfattningar kommer fler spelare omnämnas men det är inte utan att man ser fram emot nästa säsong.

Matchfakta

Flagg - Kulladal 2-2 (1-2)

1-0 (15) 1-1 Filip Gavran (23) 1-2 Tobinho Sjöbäck (29) 2-2 (65)

Assist: 1-1 Sebastian Rask, 1-2 Sebastian Rask

Varningar K: Joakim Söderlund (1), Jörgen Mellberg (2)

Så var matchen

Malmöderby skulle alltså avsluta årets div 3-säsong. För Flagg fanns bara seger att spela för eftersom man med en sådan definitivt skulle hålla Tomelilla bakom sig i tabellen. För Kulladals del påtalades vikten av att avsluta serien väl och att via ett bra dagsjobb både respektera sina egna åtaganden och Tomelillas chanser. Planen var höstlik då nattens regn hade gjort den blöt och hal men i övrigt slapp derbypubliken undan höstens intrång lindrigt. Kulladal inleder matchen bäst. Sebastian Rask skickar en frispark från tjugo meter på mål men målvakten lyckas hålla skottet ute. Calle Nelins första aktion är en utrusning på en lös boll efter fem minuter. Desto farligare nästa gång Flagg är framme. En boll i djupet där Calle Stenberg får se löpduellen förlorad innan ett avslut i utsida burgaveln följer. Efter en kvart kommer första målet. Flagg utnyttjar Kulladalsslarv i uppspelsfasen, snor åt sig bollen innan den spelas i djupled till ett friläge och väl där har anfallaren inga problem att göra 1-0. Under matchen skickades det liverapportering från Tomelilla: IFK Trelleborg hade gjort 1-0. Men Kulladal repade mod rätt så omgående. En fin cross av Marcus Sandén ut mot Oguzcan Avci tas emot och följs så småningom av ett inspel mot Rask, hårt trängd lyckas anfallaren ordna hörna. Han slår den själv och så pass väl att Filip Gavran via en låg nick kan noppra in sitt tredje mål på lika många matcher. Målet var yttermittfältarens fjärde för säsongen medan Rask räknar in sin nionde assist. Ungefär samtidigt har Tomelilla utjämnat hemma mot Trelleborg: 1-1. Gavran har verkligen steppat upp här i slutet av serien. Bara ett par minuter senare är han nära igen. Ett överraskande skott från distans ställer sånär målvakten som tvingas till retur, men slutligen kan fånga in bollen. Snart är han där igen. Joakim Söderlund, för dagen vänsterback då Eddie Ekblad var avstängd, slår en boll i närheten av Gavran som ändå vinner duellen innan han passar vidare till Tobinho Sjöbäck - anfallarens inlägg är bra men går förbi samtliga i straffområdet. Kulladal är inne i en vass period med högt bolltempo. Det är inte överraskande att även ett ledningsmål kommer. Jörgen Mellberg, för dagen högerback, står för ett fint förarbete ute på sin högerkant innan han hittar in till Rask. Poängkungens avslut räddas av målvakten men på returen dyker radarpartnern Tobinho upp och skickar in 2-1, hans fjärde för året. Kulladal hade vänt på steken via två mål på sju minuter. Sista kvarten av halvleken äger dock Flagg. Först har man ett inlägg mot förstastolpen som blir farligt men skarven mot mål missas. Nästa gång hemmalaget är framme står Daniel Jansson för en härlig brytning. Sen följer även ett skott som Calle mv fångar in säkert. En tuff satsning mot Gavran i ett potentiellt bra kontringsläge resulterar i ett gult kort och avslutar halvleken.

Söder tvingas utgå i paus efter att ha mått dåligt. Tim Rickbo går in på högerbacken och flyttar över Mellberg till vänster. I paus pratas det om att Flagg förmodligen kommer gå på knock och att första kvarten därför blir extra viktig. Det kanske inte följer någon toksatsning men Flagg skapar ändock några chanser. Ett skott från trettio meter touchar ribban innan det går över. En framfart via högerkanten resulterar i ett halvfarligt skott som dock går utanför. Kulladals farligaste chans under första kvarten har Tobinho vars volleyskott innebar större risk för bilarna bakom staketet än för motståndarlaget. Ännu ett avslut Flagg: Denna gång i burgaveln. Ett kvitteringsmål låg kanske inte i luften men närmade sig. Bra frisparksläge för gästerna från kanske tjugofem meter. Tobinho tar det och träffar en hand/arm i muren men domaren friar. Istället är det Flagg som får till ett bra uppspel. Danne lyckas förhindra ett inspel via en ny stark brytning. Hörnan som följer hamnar perfekt till en spelare i bortre delen av straffområdet, som drar till och prickar in 2-2. Derbyt var utjämnat. Omkring samma period hade Trelleborg dessutom återtagit ledningen i Tomelilla så nu såg det återigen bra ut för Flagg. Precis efter målet får 16-årige Primus Swenson debutera när han hoppar in mot Mackan. Primus blir därmed första spelare född på 00-talet att debutera för Kulladals A-lag. Calle mv har problem med ena låret men beslutar sig för att fortsätta spela. Knappt har "Primme" hunnit komma in innan han spelar fram Rask till ett friläge. Framspelningen ser ut att vara för snäv men då mittbacken halkar till får Rask läget, men målvakten räddar avslutet. Precis innan den andre innermittfältaren, Martin Persson, ska byta får han till en pärla efter en hörnretur - en perfekt träff prickar ribban innan det blir till en farlig retur där Danne försöker vinna boll men Flagg lyckas rensa. MP ut, Mukremin Semovski in (Rickbo upp på mitten). Kulladal som knappast rosat marknaden med distansmål under året är sedan nära igen... Denna gång är det Primme som får till en härlig träff efter Rasks pass i sidled, bollen seglar precis över och ett sus går igenom bortapubliken där en stolt mamma satt och hejade. Mot slutet satsar Flagg återigen allt på ett kort - ett mål hade som sagt helt spikat kvalplatsen. Man har en frispark från höger som nickas en bit utanför. Sen tilldöms man en straff med fem minuter kvar sedan Legendaren enligt domaren gått hårt åt en Flaggspelare. Inga problem för där stod Calle mv ivägen och räddade straffen! Ännu oavgjort och ännu hopp för Tomelilla som dock fortfarande låg under 1-2 i sin match. Ett resultat som också stod sig matchen ut. Efter straffen har Flagg inte mycket mer att komma med och lagens nionde möte på sex år slutar 2-2.

Matchens spelare

Sebastian Rask. Låg återigen bakom båda målen som gjordes. Mål- och assistkungen har av de nio mål Kulladal gjort senaste tre matcherna legat bakom åtta. Han kanske borde blivit målskytt med, med friläget i åtanke. Men men. Om Rasken behövde en uppkörningssträcka för att komma igång med det vi visste fanns så har han genomfört den nu. Förutsatt att han stannar i laget blir det åka av kommande säsong. Det var faktiskt den svåraste av utnämningar denna säsong. Tycker hela laget var bra. Att man utan något att spela för mer än hedern gör en så stark insats tycker jag är väldigt trevligt att se. Det tyckte Tomelilla också vars lagledare Lisa Jönsson skickade detta till mig under måndagsmorgonen: "TACK för att ni körde järnet igår. Vi hade en man på plats som såg matchen och var imponerade över er inställning o vilja". Oavsett om laget gjorde det för Tomelilla eller för sig själv så är det som nämnt imponerande och i sann Kulladalsanda.

Nu tackar 1938 för denna säsong men återkommer med diverse utnämningar under veckan.